Bureau Peper

Spelen leidt tot ontdekken

Spelen is populair

Spelen is al jaren ongekend populair in de werkcontext. Waren het rond de eeuwwisseling vooral business games, tegenwoordig is het spelen geëxplodeerd. En daarmee ook het aantal benamingen: serious games, gamification, game-based learning, serious gaming, simulaties en dan vergeet ik er vast nog een paar. Elk van deze termen heeft zijn eigen specifieke connotatie. Zo zit achter een business game vaak een cijfermatig bedrijfsmodel over investeren, gaat gamification over nieuw gedrag uitproberen ondersteund door een virtuele omgeving en zie je simulaties vooral in business continuity. Eigenlijk heeft Lego wat mij betreft een mooie neutrale term gevonden die de lading van die verscheidenheid dekt: serious play.

Verder praten?

Spelen is verkennen en ontdekken

Wat alle vormen van spelen in een zakelijke setting met elkaar gemeen hebben, is dat ze deelnemers op een speelse manier willen laten zoeken naar nieuw gedrag of nieuwe wegen voor serieuze vraagstukken. Vraagstukken waarvoor ze op andere manieren nog geen antwoord hebben gevonden. Spelen maakt andere verbindingen in je hoofd, hart en lijf dan samen zitten en praten. En door die andere verbindingen ga je nieuwe mogelijkheden zien. Ga je nieuwe wegen ontdekken.

Maar hoe weet je nou welke variant van spelen je moet hebben voor jouw vraagstuk? Dat is afhankelijk van waar jullie tegenaan lopen én van jullie situatie. Bij het ontwerpen van een sessie probeer ik altijd te kiezen voor de “lichtste vorm” om het gewenste effect te bereiken. Immers hoe complexer de vorm, hoe meer ontwikkeltijd en dus kosten. En als het makkelijk kan, waarom zou je dan moeilijk doen? Dat betekent dat in het ene geval een speelse werkvorm voldoende kan zijn om een verandering op gang te brengen, terwijl je in het andere geval alles uit de kast moet halen en een flitsende game of spel moet inzetten. En ja, soms blijk je dat verkeerd in te schatten. Veranderen is en blijft uiteindelijk mensenwerk. En de veranderaar is ook maar een mens.

Wil je van gedachten wisselen over welke manier van serious play voor jullie en in jullie situatie zou kunnen werken. Bel of mail me gerust. Dan gaan we samen spelen: lekker verkennen en ontdekken!

Verder praten?