Bureau Peper

Do-it-Yourself-werkvorm – Wedstrijdje overeenkomsten

Ik begin mijn sessies graag met een warming-up: een korte oefening om los te komen van het werk waarmee iedereen bezig was, ieders aandacht bij de sessie te brengen en verbinding te creëren met elkaar. Eén van mijn favorieten bij een groep die elkaar nog niet zo goed kent, is het wedstrijdje overeenkomsten zoeken in 5 minuten. Door het wedstrijdelement en de beperkte tijd zijn mensen eerder geneigd om van alles over zichzelf te delen, in de hoop dat anderen dat herkennen. Dat leidt vaak tot veel informatie en vooral ook tot veel gelach met elkaar. Het is elke keer weer verrassend tot welke overeenkomsten de groepjes komen: van “we houden allemaal van aardbeien” en “we houden allemaal niet van horrorfilms” tot “we dragen allemaal gestreepte sokken”. Dan heb je wel een goede basis voor de rest van je sessie, hoor 😉.

Durf jij het aan?
 Doel: Verbinding creëren tussen deelnemers
 Effect: Door als groepje samen onder tijdsdruk te zoeken naar niet-werk-gerelateerde overeenkomsten ontstaat snel een gevoel van verbondenheid
 Voor wie: Een groep mensen die elkaar (nog) niet zo goed kennen, maar wel iets met elkaar te doen hebben (al is het alleen maar de sessie)
 Aantal   deelnemers: 12 tot 30
 Duur: 15 minuten
 Nodig:
 • Flip-over vellen, evenveel als groepjes
 • Flip-over stiften
 • Schilderstape of magneten om de flip-overs op te hangen

Voorbereiding

Het fijne van deze warming-up oefening is dat ie weinig voorbereiding vergt. Je hoeft eigenlijk alleen maar te bedenken in hoeveel groepjes je wilt werken en hoe je een optimale mix van deelnemers krijgt. Ik werk zelf het liefst met groepjes van 4-6 deelnemers. Als je specifieke wensen hebt om tot een goede mix te komen, kun je het beste van tevoren groepjes definiëren. Als dat niet nodig is, kun je de groepsindeling ter plekke maken door iedereen een nummer te geven..

Aanpak

 • Zorg dat je voor ieder groepje een flip en stiften klaar hebt liggen of hangen verspreid door de ruimte..
  Als je vooraf groepjes hebt gemaakt, dan schrijf je de namen van de deelnemers rechtsboven. Anders schrijf je rechtsboven een nummer.
 • Vertel dat jullie elkaar wat beter gaan leren kennen door een wedstrijdje overeenkomsten zoeken en dat jullie dat in kleine groepjes gaan doen.
 • Als je vooraf groepjes hebt gemaakt, nodig je iedereen uit om alvast naar “zijn” flip te gaan. Anders geef je iedereen een nummer en vraag je alle nummers 1 naar flip 1 te gaan, etc.
 • Geef de volgende instructies:
  Jullie krijgen zo 5 minuten om zoveel mogelijk  overeenkomsten in jullie groepje te vinden.
  Het groepje met de meeste overeenkomsten wint.
  Wat niet telt: “we werken allemaal bij …” of “we hebben allemaal twee armen”
  Wat wel telt: “we zitten allemaal op voetbal”, “we hebben allemaal een zus” of “we dragen allemaal gestreepte sokken”.
  Zijn er nog vragen?
  Ok, dan gaat jullie tijd nu in!
 • Geef na 4 minuten aan dat ze nog 1 minuut hebben.
 • Roep dat de tijd voorbij is en dat de stiften neergelegd moeten worden.
 • Vraag elk groepje hoeveel overeenkomsten ze hebben gevonden. Roep het groepje met de meeste overeenkomsten uit tot winnaar en feliciteer hen.
 • Vraag elk groepje om de grappigste of verrassendste overeenkomst te delen met de hele groep.

Veel plezier!

Tip

 • Deze werkvorm kun je goed inzetten bij de start van een project, waarbij de projectmensen elkaar nog niet zo goed kennen. Ook werkt hij goed als je een aantal teams hebt die moeten samenwerken, maar elkaar nog niet zo goed kennen.
Durf jij het aan?