Bureau Peper

Do-it-Yourself-werkvorm – Gespreksstarters

Bureau Peper gespreksstarters is een set van 70 vragen om met elkaar in gesprek te gaan. Niets meer en niets minder. De vragen gaan over alles wat je buiten je werk meemaakt en kunnen vaak op meerdere manieren beantwoord worden. Denk aan vragen als “wat staat er nog op jouw bucket list?” Of “wat is jouw ‘guilty pleasure’?” Door met elkaar in gesprek te gaan leer je elkaar als mens beter kennen. En als je elkaar beter kent, zul je elkaar eerder begrijpen en meer verbinding ervaren. En daar knapt de samenwerking dan weer van op.

Een setje gespreksstarters kun je op vele manieren inzetten en is in mijn ogen een bijna onmisbaar attribuut voor iedereen die wel eens een leidende rol heeft: een manager, een coördinator, een projectleider, een scrum master, noem maar op. Je kunt een setje Bureau Peper Gespreksstarters bij mij bestellen voor € 20,- inclusief BTW en verzendkosten.

Durf jij het aan?
 Doel: Elkaar op een laagdrempelige manier beter leren kennen
 Effect: Als je elkaar beter leert kennen, wordt het makkelijker om je in de ander te verplaatsen en begrip te hebben voor zijn of haar reacties. Hierdoor zal de samenwerking soepeler verlopen.
 Voor wie: Groep mensen die voor tijdelijk of juist voor langere tijd met elkaar moeten werken (afdeling, projectteam, samenwerkingsverband, etc)
 Aantal   deelnemers: 3 tot 25 (bij 1 kaartenset)
 Duur: 1 uur voor de hieronder beschreven variant
 Nodig:
 • 1 set Bureau Peper gespreksstarters (of een variant daarop)
 • Een fluitje of bel

Voorbereiding

De Bureau Peper gespreksstarters zijn klaar voor gebruik, dus je materiaal heb je al. Wat je alleen nog hoeft te doen, is bedenken in hoeveel subgroepjes je wilt werken.

Aanpak

 • Leg uit dat jullie in kleine groepjes met elkaar in gesprek gaan en dat jullie daarvoor de vragenkaartjes gebruiken
 • Maak subgroepjes van 3 tot 5 deelnemers
 • Geef elk subgroepje een aantal vragenkaartjes en nodig hen uit met elkaar in gesprek gaan aan de hand van de vragenkaartjes
  – Variant 1: Leg de kaartjes open op tafel, zodat iedereen zelf kan kiezen
  – Variant 2: Leg de kaartjes op een omgekeerde stapel en pak het eerste kaartje
 • Na 15 tot 20 minuten laat je je fluitje of bel klinken en hussel je de groepjes voor een tweede ronde
 • En na weer 15 tot 20 minuten gebruik je opnieuw je fluitje of bel, hussel je de groepjes opnieuw en speel je een derde ronde
 • Na deze drie rondes vraag je iedereen kort één ding te delen wat hij heel bijzonder vond om te horen.

Veel plezier!

Andere mogelijkheden

 • Je kunt één vraag uitkiezen en die gebruiken als check-in vraag voor je (reguliere) overleg.
 • Bij de start van een teamsessie vraag je iedereen één vraag uit te kiezen die hij over zichzelf wil beantwoorden. En hun antwoord mogen ze in 5 minuten tekenen. Uiteraard doe je daarna een rondje toelichting. Neem in dit geval blanco papier mee en gekleurde stiften.
 • Heb je een lunch of diner met een groep collega’s en ben je bang dat het gesprek niet lekker op gang komt? Leg de kaartjes dan verspreid over de tafel met de vraag naar boven neer. Wedden dat iemand een kaartje pakt en de vraag gaat stellen?

En misschien verzin je zelf nog een andere fijne manier om de gespreksstarters in te zetten. Laat je me dat dan weten?

Tip

 • Je kunt ook zelf een set met vragenkaartjes maken of een andere set gebruiken die je al had liggen.
Durf jij het aan?