Bureau Peper

Een teamsessie bestaat uit een serie aaneengeregen werkvormen

De werkvormen

De werkvormen geven letterlijk vorm aan de bouwstenen van je programma. En daarbij is de uitkomst van de ene werkvorm de input voor de volgende werkvorm. Een voorbeeld:

Een sessie begint vaak met een vorm van kennismaking. Dat geeft iedereen de mogelijkheid te landen in je sessie en om “aan elkaar te snuffelen”. Vervolgens ga je aan de slag met het thema door bij voorbeeld eerst samen te brainstormen. Dan zou je de uitkomsten van de brainstorm kunnen prioriteren om vervolgens acties te kunnen koppelen aan de hoogst scorende items. En uiteraard heb je voor de afsluiting ook iets bedacht waardoor de opbrengst beter beklijft. In deze sessie zul je dus minimaal vijf werkvormen gebruiken.

Maar waarom zou je eigenlijk al die moeite doen? Je kunt toch ook gewoon ouderwets overleggen? Nou, omdat passende werkvormen leiden tot meer resultaat in kortere tijd. Omdat het inzetten van verschillende werkvormen in een sessie voorkomt dat je deelnemers afhaken. En omdat slim gekozen werkvormen een ander deel van je lijf of hersenen aanspreken dan je normaal gesproken gebruikt en je daardoor nieuwe mogelijkheden kunt zien.

Durf jij het aan?

Maar hiervoor moet je toch echt wel een facilitator zijn? Ja en nee. Natuurlijk heb je als facilitator meer ervaring, ga je makkelijker om met “lastige groepen” en schud je werkvormen sneller zo uit je mouw. Maar dat wil niet zeggen dat je als niet-facilitator geen werkvorm kunt inzetten. Uiteindelijk is gewoon overleggen of een presentatie geven ook een werkvorm, nietwaar? En er zijn genoeg andere werkvormen die niet heel ingewikkeld zijn en die je met een beetje lef prima zelf (of met een collega samen) kunt uitvoeren.

Een paar tips:

  • Begin gewoon, probeer iets op een plek waar je je op je gemak voelt. Dan kun je gewoon tegen je deelnemers zeggen dat je iets nieuws wilt proberen. Wedden dat ze je helpen door gewoon mee te doen?
  • Kies niet een moeizaam of pijnlijk onderwerp (want dat zou ik wel degelijk aan een expert-facilitator overlaten), maar kies juist voor een onderwerp waar niet teveel van afhangt. Bij voorbeeld jullie eerstvolgende teamuitje. Kan je je geen buil aan vallen, toch?
  • Bereid je werkvorm goed voor in een stappenplan. Het helpt vaak om je stappenplan met iemand anders door te nemen. Al pratend kom jij of je gesprekspartner er dan wel achter waar het nog niet helemaal klopt. En als je denkt “dat kost toch veel tijd”, dan is mijn reactie “maar een goede presentatie voorbereiden kost ook veel tijd”.

En wat nou als het mis gaat? Dan heb je het in ieder geval geprobeerd! En je hebt er waarschijnlijk ook van geleerd wat je een volgende keer anders wilt doen. En hopelijk hebben jullie er ook een beetje om kunnen lachen. En misschien heb je wel een collega aangestoken die het ook eens wil proberen (of maak er een team challenge van: om de beurt een werkvorm proberen). Daar kunnen jullie overleggen alleen maar leuker en effectiever van worden.

Om je op weg te helpen schrijf ik elke twee maanden een “recept” voor een eenvoudige werkvorm, dus inclusief benodigdheden en stappenplan. Hiervoor heb je geen facilitator nodig, alleen een beetje moed. Ik noem het de Do-it-Yourself-werkvorm. En als je het dan nog steeds een beetje spannend vindt, mag je me bellen. Dan geef ik je nog wat tips en praat je wat extra moed in.

Wil je weten wanneer er een nieuwe werkvorm verschijnt? Laat het me weten; dan zet ik je op de verzendlijst.

Vraag het gerust

Do-it-Yourself werkvormen 

De beste wensen 

Kennisdelingsbingo

Carrousel van perspectieven

Kiezen met je voeten

Brainwriting

Wasknijperevaluatie

Gespreksstarters

Wensput

Taken tinderen